تاریخچه شهرستان نقده :
شهر نقده مرکز شهرستان نقده در استان آذربایجان غربی با پهنه ای حدود 10 کیلومتر مربع در جنوب استان در 36 درجه و 57 دقیقه عرض شمالی و 45 درجه و 22 دقیقه طول خاوری نسبت به نیمروز گرینویچ قرار دارد . نام شهر نقده در گذشته « سلدوز » بوده است که به معنی سرزمینی که آب همه آن را فرا می گیرد و یا راست با نمک است ، آمده است زیرا در سمت راست دریاچه شور ارومیه است . در دشت نقده ، روستایی به نام نقده وجود داشته که می تواند از دو ریشه باشد نخست از واژه باستانی نقده و دیگری با تلفظ نقیده به معنای « آبادی نقی » آمده است شهرستان نقده از شمال به شهرستان ارومیه ، از غرب به اشنویه ، از شرق به مهاباد و از جنوب به پیرانشهر محدود می شود . آثار باستانی زیادی در تپه و روستای حسنلو در چند کیلومتری غرب نقده پیدا شده است . گورهای سنگی ، سفالهای بسیار مانند قوری و ظروف با نقوش بسیار زیبا و مهمترین آنها جام زرین حسنلو متعلق به 700 سال پیش از میلاد از آن جمله اند . این ناحیه در گذر تاریخ خود ، مورد استفاده و سکونت آشوری ها ، کردها ، ماناها و ترکان بوده است . در زمان پادشاهی فتحلی شاه قاجار ، ایل قره پاپاق از قفقاز به این سرزمین مهاجرت کرده و در آن به دامداری و کشاورزی پرداخته اند .
سولدوز یا نقده در 23 دقیقه و 45 درجه طول شرقی و 57 دقیقه 36 درجه عرض شمالی در جنوب غربی اذربایجان غربی قرار گرفته است . وسعت این شهرستان حدود 2000 کیلومتر مربع بوده ، از شمال به شهرستان ارومیه ، از شرق به دریاچه ارومیه و شهرستان های مهاباد و میاندوآب ، از جنوب به شهرستان پیرانشهر و از غرب به مرز ایران و عراق محدود است .
شهر نقده مرکز این شهر با وسعتی در حدود 6/4 کیلومتر مربع در 120 کیلومتری ارومیه واقع شده است . ارتفاعش از سطح دریا 1330 متر می باشد .
سولدوز منطقه ای تقریباً کوهستانی است ، با این حال ارتفاع کوههای آن چندان زیاد نیست .
کوه های شهرستان سولدوز عبارتند از :
سولطان یاغیب ، فیرنگی داغ به ارتفاع 800 متر در جنوب و نیز مهدی خان که نام خود را از نام یکی از روسای ایل قاراپاپاق و از پسران نقی خان ائلخان بورچالی گرفته است .
کوه های : بابا حسن داغی با ارتفاع 2000 متر ، " ساری داش " در شرق منطقه ، " مه ی یه ندداغلاری " در شرق منطقه کهحاوی ذخایر سنگ آهن و مرمر است ، کوه های " لاواشلی یا لواشلو " با معادن سنگ های رسوبی در شمالغرب و " خان تووز " در شمال سولدوز در نزدیکی دریاچه ارومیه ، از کوره های دیگر سولدوز است .
دشت سولدوز
رود های شهرستان نقده عبارتند از :
" گادار چایی " تنها رود دائمی سولدوز است . این رود نقش مهمی در آبیاری زمین های اطراف خود دارد . " گادار " در زبان ترکی به معنی پرخیز و برکت است و برخی هم معتقدند : آن کلمه در اصل " گئدور " به معنی جاری و روان بوده است.
این رود که از کوه های اوشنویه سرچشمه میگیرد ، منطقه آبگیری آن 190 کیلومتر است و طول آن تقریباً به 100 کیلومتر می رسد .
رودخانه گدار
گلوان چایی ( بالیخچی چای ) ، گرگول چای ، مهمه دشاه چایی که از کوه های جنوب شرقی سرچشمه می گیرند و به گادار چایی می ریزند و فصلی می باشند از رودهای دیگر منطقه سولدوز به حساب می آیند .
از چشمه های سولدوز : چشمه روستای " شیخ معروف " در ضلع جنوب که چشمه ایست معدنی وموثر برای درمان برخی بیماری های پوستی ، " یئدی گوز " در نزدیکی روستای گوز ایران در 2 کیلومتری جنوب شرقی نقده و در دامنه کوه های سولطان یاغیب قرار گرفته و از تفرجگاه های منطقه بشمار می آید ، قابل ذکر می باشند .
آب و هوای این شهرستان به علت مجاورت با دریاچه ارومیه معتدل و مرطوب است .
می توان گفت : سیمای عمومی نقده ، پس از دوران سوم زمین شناسی شکل گرفته است و بنا به شواهد طبیعی و کشف فسیل های جانوری و گیاهی در دامنه کوه های " لاواشلی یا لواشلو" ( جنوب غربی نقده ) این منطقه در 500 میلیون سال قبل در زیر آب قرار داشته است .
از طرفی وجود تپه " حاجی فیروز " در هشت کیلومتری شمال شرقی نقده حاکی از زیست و اسکان انسانها و اقوام دوران ابتدائی و شروع عصر سنگی در منطقه می باشد و تپه مذکور یکی از قدیمی ترین تپه های باستانی نه تنها آذربایجان بلکه ایران و جهان محسوب می شود . با این حال مهمترین مشخصه تاریخ باستان منطقه نقده ، تپه حسنلو و بیش از 55 تپه باستانی بزرگ و کوچک دیگر است که در پهنه جلگه نقده جای گرفته اند .
تپه حسنلو
تپه حسنلو بدنبال حفاری های علمی صورت گرفته نشان می دهد که دارای ده دوره متمایز اسکان بوده است . دوره دهم آن 9000 سال قدمت دارد.
[ لازم به ذکر است طبق اسناد موجود که صاحب منصبان قاجار به والیان منطقه ارسال داشته اند نوع نگارش کلمه ی سولدوز بصورت" سلدوز" بوده است که امروزه بصورت " سولدوز " هم نوشته میشود. لازم به ذکر است که هر دو نگارش با تلفظ (او) sulduz صحیح میباشد ولی با توجه اسم خاص بودن کلمه ی "سولدوز" صحیح تر است.
شهر واقعا" زیبا و با مردمی مهمان نوازه ارزش سفر کردنو داره